Igår sändes Vetenskapens värld och ett experiment som skulle ge svar på frågan om fett eller socker är värst för människokroppen. Programmet kan du se på SVTPlay här. Experimentet utfördes av enäggstvillingar, tillika läkare. Den ena fick äta socker och stärkelse och inget fett under en månad. Den andre fick äta fett och protein och inga kolhydrater under en månad. Därefter utvärderades blodparametrar och fysik.
Ett ganska kul experiment även om kosthållningen blev ganska extrem åt båda hållen. Att inte äta någon grönsak är naturligtvis inte hälsosamt i längden så en sedvanlig lågkolhydratkost handlade det inte om. Men ändå var det intressant att följa deras upplevelser under månaden.
Vikt
Det mesta som avslöjades kom inte som någon överraskning. Viktminskningen var större hos fettätaren, förmodligen främst genom ökad mättnad och minskat sug, men också genom att fettätaren förlorade mer vatten då glykogenet rann ur kroppen. I programmet varnade man för den ökade minskningen i muskelmassa, men en Bod Pod kan bara skilja mellan fettmassa och icke-fettmassa (lean mass). En minskning av vatten tolkas av apparaten som en minskning av muskelmassa precis som det gör när man mäter via bioimpedans. Hade fettätaren styrketränat så hade han kunnat få till en riktigt bra kroppssammansättning.
Kolesterol
Båda hade normala kolesterolvärden men det hade varit intressant att se fördelningen av de olika kolesteroltyperna. Sockerätaren hade nog inte stoltserat med så bra kvalitet.
Insulinkänslighet
Insulinkänsligheten var högre hos sockerätaren vilket inte är så konstigt. Matar man på med socker och stärkelse så uppregleras kroppens beredskap på att ta emot och omsätta glukos. Tills systemet kraschar. Det tar mer än en månad för en krasch så sockerätaren skulle med största sannolikhet med tiden utvecklat insulinresistens och fått diabetes. Fettätaren hade efter en månad en nedsatt insulinkänslighet. Äter man inte kolhydrater så nedregleras helt normalt kroppens beredskap på att ta hand om stora mängder glukos. Det kallas fysiologisk insulinresistens och den åtgärdas enkelt genom ett par dagars konsumtion av kolhydrater. I programmet varnades fettätaren för diabetes, vilket gjordes helt i onödan. Hans fysiologiskt nedsatta insulinresistens skapar inget problem så länge som han inte äter kolhydrater.
Man kunde ha vänt på situationen och testat sockerätarens beredskap att förbränna fett genom att tillföra 75 gram fettsyror på ett bräde. Det skulle säkert inte varit särskilt imponerande resultat. Nu gjorde man inte det eftersom kroppen är beroende av en viss mängd glukos i blodet, men inte fettsyror. Men för pedagogikens skull hade det varit intressant att se.
Kognitiv funktion
Lite taffligt experiment med aktiehandel som inte säger så mycket. Möjligen kan hjärnan kortvarigt ha en ökad förmåga att hålla flera bollar i luften samtidigt av glukos som energikälla, men det fungerar ju tills hjärnan utvecklar insulinresistens. Förmodligen inte hälsosamt eller bra i längden. Att istället kunna fokusera lång tid på en sak blir bättre av ketoner som bränsle.
Fysik
Hos fettätaren hade blodsockret inte sjunkit lika mycket som hos sockerätaren efter 1 timmes cykling på måttlig nivå. Inte så konstigt då fettätaren går på fettdrift och gör sig mer oberoende av glykogen som energikälla. I verkliga livet behöver sockerätaren fylla på med kolhydrater för att hålla energin uppe, och oftast också fettätaren för att kunna hålla högre intensitet. I uppförsbacken levererade sockerätaren bättre, vilket inte heller är konstigt. Glukos är den bästa energikällan för att kunna lägga i en högre växel eller för att arbeta anaerobt. men det betyder ju inte att man ska skyffla in socker och stärkelse i tid och otid när man vill idrottsprestera.
För övrigt kom de fram till att fett och socker i kombination är det värsta. Och det är ju heller ingen ny rocket science. Det är en kombination som inte återfinns i naturen och det ger kroppen en massiv mängd kalorier samtidigt som man slår ut den naturliga mättnadsregleringen och bara vill äta mer.
Summa summarum: Ganska väntade resultat, men en del förklaringar uteblev i programmet vilket tyvärr kan ge en delvis missvisande retorisk bild. Det är inte alls farligt att leva som fettätare som de ville göra gällande.