Efter att ha arbetat med kostrådgivning i över 10 år och ha utbildat kostrådgivare i över 7 år så har jag skaffat mig en del erfarenheter. En sådan är insikten om att kostråd handlar om fysiologi + livscoaching, inte bara fysiologi, inte bara livscoaching, utan fysiologi och livscoaching TILLSAMMANS. Låt oss kalla dessa två delar för nummer 1 respektive 2.
Min ambition som kostrådgivare är att förse min kund med de råd som fysiologiskt sett möter min kunds förväntan om läkning från ohälsa, om att förebygga framtida sjukdomar eller om att optimera sin fysiska och mentala prestation. Men samtidigt måste dessa råd vara förankrade i kundens personlighet, känsloliv, sociala liv, arbetsliv, idrottsliv och livsskede. Om inte min kund kan följa mina råd blir de verkningslösa.
Ett par exempel:
En strikt lågkolhydratkost behöver inte alla äta. Men för väldigt många blir det ett kraftfullt verktyg för att minska sockersuget till ett minimum, som i sin tur är en förutsättning för att stå emot alla sockerlockelser i vårt sociala liv.
Fasta revolutionerar hälsan. Men även om fasta revolutionerar hälsan behöver det inte uppfattas som bekvämt och skönt. Hunger och trötthet kan följa i spåren, även om det inflammatoriska och metabola systemet kalibreras optimalt. För en person som åker iväg på en hälsoresa kan fasta fungera ypperligt, men inte alltid för en tokstressad småbarnsförälder mitt i karriären.
En "allt-eller-inget"-personlighet kan inte få ett råd om att äta bröd någon gång då och då. Många av dem släpper hämningarna fullständigt om den minsta brödsmula tillåts passera matstrupen. Andra personligheter hanterar måtta på ett kontrollerat sätt.
Ett visst kostupplägg kan vara fysiologiskt optimalt för idrottsprestation, men om inte idrottaren mår bra av denna kost så är råden tämligen dåliga. På motsvarande sätt behöver inte alltid det mest hälsobefrämjande upplägget optimera idrottsprestation. Här måste jag tillsammans med idrottaren hitta en gyllene medelväg utifrån vad som är viktigt i livet.
Dessvärre finns det många exempel på kostrådgivare, näringsexperter, myndighetsutövare, sjukvårdspersonal som dels är helt ouppdaterade om nummer 1 och nonchalerar totalt nummer 2. Ibland visserligen uppdaterade om nummer 1, men inte förstår värdet av nummer 2. Det finns också otaliga exempel på människor som läser sig till fantastiska kunskaper på nätet, men som saknar verktyg för att överhuvudtaget omsätta dessa kunskaper till en önskvärd livsstil i praktiken.
I samband med olika hälsotester jag använder mig av kommer autómatgenererade råd på köpet. Ett gentest jag gjorde i oktober gav mig rådet att äta 5-6 måltider per dag bestående av 50 % kolhydrater i min kost. På stenåldern ute i naturen skulle det möjligen vara helt okej, men i dagens samhälle är ett sådant råd hel förödande. Jag ska för övrigt göra ett inlägg om detta gentest samt de utmaningar och möjligheter som finns med alla tillgängliga hälsotester.
Nästa år är startskottet för nästa generationens utbildning till kostrådgivare på mf Gruppen. Vi kommer att från och med torsdag byta namn på mf Gruppen och lansera ny hemsida med nypaketerade utbildningar. Vi har ambitionen att leverera den främsta kunskapen och det mest sunda synsättet när det gäller såväl nummer 1 som 2. Så håll utkik på torsdag och ta del av mitt och mf Gruppens största utvecklingssteg någonsin.
↧