Bilden ovan är en ledtråd till varför många känner sig trötta när man tränar på lågkolhydratkost. Saltbrist! Ställer du om din kost till lågkolhydratkost kommer du att ha mindre vatten i kroppen. Därmed blir du mer känslig för obalanser i mineralerna när du svettas ut salt. Dessutom återabsorberar njurarna mindre salt när du äter lågkolhydratkost jämfört med vanlig kolhydratrik Svensson-kost.
Skippa bordssaltet - det är en relativt raffinerad produkt utan särskilt mycket näring. Använd istället havssalt eller himalayasalt med en bättre fördelning mellan kalium och natrium. Dessutom mer näring i. Nu finns det också jodberikat havssalt om du oroar dig för jodintaget. Det behöver du egentligen inte göra, eftersom det ökade näringsintaget i lågkolhydratkost kompenserar för det eventuellt minskade intaget av jodberikat bordssalt. Men möjligen är det ändå en bra idé att äta jodberikat havssalt.
Så tipset när du tränar och inte vill bli trött i onödan: Förutom att vara lite extra generös med havssalt i maten, så kan du ta ett stort glas vatten ca 1 timme före träningen. Ha i 2 nypor havssalt och 10 droppar koncentrerad citronsaft för smakens skull. Tränar du väldigt hårt - och svettas mycket - kan du ta samma sak efter passet. Personligen brukar jag ta ett sådant glas innan träningen. Glömmer jag det och är ute på en långrunda känner jag skillnaden märkbart. Jag blir mycket segare än normalt. Nog med salt i kroppen är alltså viktigt!
Kan glykogenbrist vara orsaken till att man blir trött? Knappast i uthållighetsgrenar om man är på fettdrift, men spelar du innebandy, fotboll eller någon annan bollsport så kan låga glykogennivåer naturligtvis vara orsaken till trötthet. Så även om du tränar många högintensiva intervallpass.