Det här inlägget kommer handla om min egen träning. Mitt synsätt och min nytändning inom veteran-friidrotten!
Jag har tränat hela mitt liv. I tonåren var det fotboll, innebandy, löpning och styrketräning. När skolan och andra intressen krävde mer tid tog innebandyn och fotbollen stryk och kvar blev de egenplanerade löprundorna och styrkepassen på gymmet. Jag har alltid varit sportintresserad, det räddade mig från den riktiga nördstämpeln på högstadiet. Jag var nämligen även plugghästen - ordningsam, tog inte mycket plats, gjorde det som andra förväntade sig och jag var knappast bland de coolaste grabbarna i plugget. Men eftersom jag var bra på fotboll och andra idrotter så kom jag undan väl.
Jag har dessutom arbetat med hälsa, kost, träning, livsstil och idrott under större delen av mitt yrkesverksamma liv. Har läst nördigt mycket i teorin och även experimenterat i praktiken på mig själv. Detta är mitt livs kall. Det är det jag kan och är bra på. Undervisar, coachar och föreläser idag.
Mina löprundor handlade tidigare främst om långdistans. Det var motionslopp, stafetter och jag rycktes med i löptrenden som började redan för 20 år sedan, men som eskalerat otroligt de senaste åren. Sprang Broloppet när Öresundsbron invigdes och njöt av San Diego och La Jolla halvmarathon åren efter. Jag kan älska den medidativa, rytmiska känslan av att röra sig länge i naturen, av att vara ett med naturen, av att fixa långa distanser. Men jag har aldrig haft den typiska långdistanskroppen. Har egentligen alltid gillat fart, explosivitet och snabba intervaller. När jag spelade fotboll levde jag på mina ruscher. Nu på senare år har jag ofta kombinerat långdistans med korta intervaller. Tillsammans med tung styrketräning så är det ju ett perfekt sätt att bygga hälsa och bra kroppssammansättning, precis som jag skriver om i Drömkroppen på 8 veckor.
För drygt en månad sedan hoppade jag in i en träningsgrupp som friidrottaren Mattias Sunneborn leder på Bosön utanför Stockholm. Det har varit en grym nytändning! Det är spänst, snabbhet, explosivitet och delvis funktionell styrka. Jag har behövt ta min sedan länge upptränade maxstyrka i knäböj, marklyft och utfallsteg för och konvertera den till explosivitet och spänst. Det krävs en insats och grundstyrka är nödvändigt om man inte ska gå sönder. Upptäckte till exempel att mina gluteus maximus inte var helt trimmade för explosiviteten (kunde knappt gå efter det första passet!), upptäckte att jag behöver bättre sprintteknik, vilket för övrigt är helt annorlunda än långdistanslöpning. Och jag behöver trimma bålstabiliteten ytterligare. Och att gå ner lite till i fettprocent och bygga lite mer massa. Som sagt - det finns en del på min önskelista! Men friidrottsträningen har tagit min egen fysik och träningsupplevelse till helt nya nivåer. Effektivt. Mätbart. Intensivt. Just the way I like it. Att ha Mattias Sunneborn som tränare är naturligtvis kompetens, pedagogik och inspiration i världsklass.
Så här ser snabbhetslöpning med släde ut (jag i vit tröja)
Mångstegshopp med släde:
Explosiva uppkast med medicinboll:
Jag närmar mig nu 40 år och har en bättre fysik än någonsin. Många jämngamla har också en bra fysik, men många har det inte - det är dålig mat och fredagsmys, ingen träning eller fel träning, stress och dåligt med sömn. De flesta håller ihop uppåt 30 år. Men framåt 35-40 år skiljs agnarna från vetet. Kroppen håller helt enkelt inte ihop automatiskt och det behövs aktiva, hälsosamma livsstilsval. Potentialen är enorm till att skaffa eller bibehålla toppfysik högt upp i åldrarna, men många ser den inte. De tror det är helt naturligt att kroppen börjar falla ihop framåt 40, krämporna kommer, buken likaså och allt blir bara sämre och sämre. Hela vår sociala norm, vår uppfattning om det naturliga åldrandet säger att människans hälsa och fysik börjar klinga av och att det bara är att fokusera på att lindra fallet.
Inget kan naturligtvis vara mer fel. Människan är inte programmerad för sjukdomar. Det är inte normalt med högt blodtryck, med åderförkalkning, artros och demens på äldre dar. Det är sjukdomar och symtom skapade utifrån en tärande livsstil under en längre tid. Mycket går att vända. Bygger man in kvalitet i kosten, i träningen och om man umgås med rätt tankar så kan man få en fantastiskt vital kropp och vitalt sinne högt upp i åldrarna. Jag föreläser regelbundet på företag och har bland annat det jag beskrev ovan som kärnbudskap. Det är lika roligt varje gång jag kan inspirera någon på äldre eller halväldre dagar till att bygga en hälsa och fysik de tidigare aldrig haft.
Vad är den konkreta lösningen? Ja, i min kost- och träningsvärld är det bra mat i form av en smart lågkolhydratkost. Tajmade tillskott av det som befrämjar hälsa, återhämtning och preststion (som du kan läsa om här på hemsidan) Träningen ska vara tung, intensiv och rejäl. Många fjöser runt med vikter på gymmet som väger lättare än affärsportföljen. Och lyfter de tungt så går de sönder förr eller senare på grund av en teknik som lämnar övrigt att önska. Andra lufsar runt i 5-km-spåret i komforttakt utan att riktigt förta sig.
Idag var jag för första gången med på veteran-DM i Stockholm. Sprang 200 m och 800 m. Hyfsade tider men framför allt handlade det om att ha kul. Det var väldigt roligt att träffa friidrottsentusiaster, både personer som har varit friidrottare hela livet men också de som börjat i 35-40-årsåldern och presterar bättre än någonsin. Jag såg 90-åringar som sprang sprint och medeldistans. Jag träffade barnfamiljer där alla var delaktiga i någon gren. Och jag träffade flera som har sin bästa hälsa och fysik efter 40 år.
Mitt 200-meterslopp (jag på innerbanan). Kom för övrigt 2:a i loppet och sprang på 25,44.
Det går att prestera högt upp i åldrarna. Hälsa, Fysik och Prestation är ett livsprojekt. Jag brinner för att informera och inspirera andra, och detta inlägg har förhoppningsvis gjort det. Önska mig gärna lycka till på veteran-SM om en månad!
↧